De geschiedenis van de tosti

Laat een beoordeling achter

0 / 5. Aantal ratings: 0

Heb je je ooit afgevraagd hoe die heerlijke snack eigenlijk is ontstaan? Wie was er slim genoeg om kaas tussen twee boterhammen te stoppen en het te verwarmen? Helaas is er geen duidelijke theorie over de oorsprong van de eerste tosti, maar er zijn wel enkele mogelijke scheppers naar voren gebracht.

Een van de theorieën draait om Graaf Tosti, die in Italië woonde en verschillende uitvindingen deed, waaronder het elektrische broodrooster. Op een dag liet hij per ongeluk zijn boterham met kaas in zijn uitvinding vallen en haalde er de eerste tosti uit. Hij noemde deze snack naar zijn achternaam: “tosti.”

Een andere theorie suggereert dat Franse werknemers hun lunch naast een warme radiator vergaten, en toen ze terugkwamen, vonden ze hun tosti’s. Een derde verklaring voor de naam “Croque Monsieur” komt voort uit een misverstand in een Franse bakkerij, waar de bakker zelf brood bakte omdat hij geen stokbrood meer had. Toen een klant vroeg waar de ham vandaan kwam, wees de bakker naar de slager en noemde het “monsieur,” wat leidde tot de naam “Croque Monsieur.”

Een vierde theorie heeft betrekking op de naam zelf. “Tosti” zou zijn afgeleid van het Engelse woord “toast,” wat “geroosterd brood” betekent. Volgens de Van Dale is “tosti” het meervoud van “tosto,” dat weer is afgeleid van het Italiaanse “tostare,” wat “roosteren” betekent. Welke van deze theorieën vind jij het meest aannemelijk?

Wat wel bekend is, is wanneer de tosti voor het eerst in de horeca verscheen. Het oorspronkelijke recept bestond uit het beleggen van twee boterhammen met ham en kaas, waarna het geheel goudbruin werd gebakken in boter. Dit recept werd voor het eerst op de menukaart gezet in 1910 in Parijs en stond bekend als de “Croque Monsieur.” Daarna zijn er verschillende variaties ontstaan, zoals de “croque-madame” met een spiegelei erbovenop, de “croque-hawaii” met een schijfje ananas, de “croque-saumon” met roomkaas, zalm en rode ui, de “croque-boem-boem” of “croque bolognese” met bolognesesaus, de “croque-vidée” met ragout erbovenop, en de “croque-jeanette,” twee “croque monsieurs” op elkaar gestapeld.